Sayı: 48, 22.12.2022

Yıl: 2022

Amaç

Anadolu Dergisi öncelikli olarak Anadolu Arkeolojisi üzerine bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlamayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda, Anadolu arkeolojisinin tanınırlığını ve görünürlüğünü uluslararası bilimsel platformlara taşımayı ve yine bu platformlarda paylaşmayı amaç edinmektedir. Böylece arkeoloji biliminin sadece modern Türkiye sınırlarında değil uluslararası düzeyde gelişmesini amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda da 1956 yılından bu yana arkeoloji biliminin yurt içinde ve dışında gelişimine katkılarını sürdürmektedir. 

Kapsam

Coğrafi olarak Anadolu ve çevre kültür bölgelerini kapsar. Ancak, konu açısından arkeolojinin 3 alt disiplini olan “Tarihöncesi Arkeolojisi”, “Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi” ve “Klasik Arkeoloji” ile sınırlıdır. Anadolu / Anatolia Dergisi yılda bir kez yayımlanır. Bu coğrafi ve alt disiplinler kapsamında olmak üzere yine araştırma makaleleri dışında kitap eleştirisi, kazı ve araştırma raporları ile haberler de dergide yer alabilir. Bu çerçeve içinde yer alacak çalışmalar araştırma makalelerinin süreçlerinden farklı olarak hakem denetimine tabi olmayıp, editörler kurulunun sorumluluğundadır.

Makale Gönderiminde Dikkat Edilecek Konular

Makalede metin içindeki çizim, fotoğraf, harita, grafik ve benzeri gösterimler 300 dpi çözünürlükte ve TIFF formatında olmalıdır. 

Gönderilen yazı ile birlikte kısa bir mektup/yazıda çalışmanın başlığı ve yazarın adı/soyadı, varsa bağlı olduğu kurum, akademik statüsü, elektronik ve posta adresleri ile telefon numarasının bulunduğu bir dosyayı da  yüklenmesi gereklidir.  Gönderilen çalışmanın birden fazla yazarlı olması durumunda yazarların isim sırası çalışmaya verdikleri katkı oranında sıralanmalıdır. Derginin hakemli bir dergi olmasından dolayı gönderilen çalışmanın bu süreç içinde yazar/ların anonim olarak kalacağı şekilde hazırlanarak ve bu detaya dikkat edilerek gönderilmesine özen gösterilmelidir. Koşullar sağlanmadan gönderilen çalışmalar işleme alınmayacaktır. 

Genel Düzenleme

Çalışmalarda ana metin, iki sütun halinde düzenlenen sayfa düzeni içerisinde, “Garamond” karakteri ile 12 punto kullanılarak yazılmalıdır. Süreklilik gösterir şekilde her sayfa sonuna eklenen dipnotlar ise 9 punto ile “Garamond” karakterinde yazılmalıdır. Yazılar 19,5 x 27,5 cm boyutlarındaki sayfaya 1,04 aralıklı olarak yazılmalı ve sayfanın solunda 3 cm, sağında 2 cm; boşluk bırakılmalıdır. Üst ve alt boşluklar sırasıyla 3,7 ve 3 olarak bırakılmalıdır. Çalışmada yararlanılan kaynaklar ve kişisel kısaltmalar en sonda belirtilmelidir. 

Uluslararası kısaltmalarda, AA2. Halbband 2005, 329-389; https://www.dainst.org/documents/10180/70593/02_Liste-Abk%C3%BCrzungen_quer.pdf/2c74093b-c8b6-4c6a-8af1-17a155109505;AJA(https://www.ajaonline.org/submissions/abbreviations) ya da Der Neue Pauly dizinlerinden yalnızca biri kullanılmalıdır. 

Bu dizinlerde yer almayan yayınlar aşağıdaki gibi kısaltılmalıdır:

Arkeoloji ve Sanat Dergisi = ASanat
Arkeometri Sonuçları Toplantısı =ArkST
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Ankara Üniversitesi = DTCFD
Forschungen in Nysa am Mäander = FiN
Müze Kurtarma Kazıları Semineri = MüzeKK
Türk Tarih Kongresi Bildirileri =TürkTK


Antik kaynaklar “LIMC”e göre verilmelidir.


Makalede dipnotlar ilk sayfadan itibaren 1’den başlayarak numaralandırılmalı ve sayfa altında gösterilmelidir.


Dipnotlar:


Makale ya da kitap için örnek: 

Tek yazarlı ise: Yalçınkaya 1998, 490.

İki yazarlı ise: Yalçınkaya – Kartal 1998, 165. 

Üç ve daha çok yazarlı ise: Yalçınkaya ve diğ. 1998, 235.

Kaynakça:

Alfabetik sıraya göre çift sütunlu tablo halinde hazırlanmış bibliyografya makalenin sonuna eklenmelidir. 


Süreli yayınlardaki makale için örnek: 

Yalçınkaya 1998                         I. Yalçınkaya, “La Grotte d’Öküzini: Généralités dans le contexte anatolien”, ERAUL 85.2, 1998, 489-499. 

Cahill – Kroll 2005                    N. D. Cahill – J. H. Kroll, “New Archaic Coin Finds at Sardis”, AJA109.4, 2005, 589-617.

Hassall ve diğ. 1974                    M. Hassall – M. Crawford – J. Reynolds, “Rome and the Eastern Provinces at the End of the Second Century B.C.”, JRS64, 1974, 195-220.


Kitap için örnek:

Yalçınkaya 1989                        I. Yalçınkaya, Alt ve Orta Paleolitik Yontmataş Endüstrileri Biçimsel Tipolojisi ve Karain Mağarası(Ankara 1989).

Carradice – Price 1988                I. Carradice  – M. J. Price,  Coinage in the Greek World(London 1988).

Kadıoğlu ve diğ.                        M. Kadıoğlu – K. Görkay – S. Mitchell, Roma Dönemi’nde   Ankyra(İstanbul 2010).


Birden fazla baskıya sahip çalışmalarda, çalışma adının sonunda baskı numarası üst simge olarak verilmelidir:

Akurgal 1989                             E. Akurgal, Anadolu Uygarlıkları(İstanbul 1989).


 Kitap içinde bölüm, bildiri metni vs.:

Kadıoğlu 2013                           M. Kadıoğlu, “Anazarbos Zafer Takı: Restitüsyon ve Tarihleme Önerisi”, içinde: G. Kökdemir (ed.), Orhan Bingöl’e 67. Yaş Armağanı/A Festschrift for Orhan Bingöl on occasion of his 67th Birthday(Ankara 2013) 237-260.

Taşkıran – Taşkıran 2011            H. Taşkıran – Z. Fürüzen Taşkıran, “İki Yüzeyli Aletlerin Anadolu’daki Dağılımında Yeni Bir Nokta: Afyonkarahisar”, içinde: H. Taşkıran – M. Kartal – K. Özçelik – M. B. Kösem – G. Kartal (ed.), Işın Yalçınkaya’ya Armağan Kitabı(Ankara 2011) 235-244.

Kadıoğlu ve diğ. 2015                 M. Kadıoğlu – C. Özbil – M. Kerschner – H. Mommsen, “Teos im Licht der neuen Forschungen/Yeni Araştırmalar Işığında Teos”, içinde: Ü. Yalçın – H.-D. Bienert (ed.), Anatolien – Brücke der Kulturen. Aktuelle Forschungen und Perspektiven in den deutsch-türkischen Altertumswissenschaften/Kültürlerin Köprüsü Anadolu. Türk-Alman Eskiçağ Bilimlerinde Güncel Bilimsel Araştırmalar ve Yeni Bakış AçılarıDer Anschnitt. Zeitschrift für Kunst und Kultur im Bergbau. Beiheft 27 (Bonn 2015) 345-366.


Elektronik kaynaklar:

Elektronik kaynaklara (Web sitesi, CD-ROM vb.) yapılacak göndermelerde yayının tam adresi/künyesi ve erişim tarihi belirtilmelidir.

Horejs 2008                               B. Horejs, “Çukuriçi Höyük. A New Excavation Project in the Eastern Agean”. http://www.aegeobalkanprehistory.net/article.php?id_art=9 (14 Eylül 2008).

Kartal 2015                               G. Kartal, “Karain B Gözü Kalkolitik Çağ Yontmataş Buluntu Topluluğunun Tekno-Tipolojik Analizi”, Anadolu/Anatolia 21, 2015, 25-49. doi: 10.1501/Andl_0000000420


Kullanılan Diğer Kısaltmalar:

a. dn.    : aşağı dipnot
age.       : adı geçen eser 
ay.        : aynı yazar 
bkz.      : bakınız 
Res.      : resim
Lev.      : levha

Çiz.       : çizim

dn.        : dipnot
vd.        : ve devamı 

vdd.      : ve devamındakiler

y.dn.     : yukarı dipnot


Yayın etiği:
Bu ilkeler editörlerimiz, hakemlerimiz, yazarlarımız, yayıncılarımız ve okuyucularımız için geçerlidir.
Bu dergi (Anadolu/Anatolia), COPE (Committee on Publication Ethics) ilkelerine uyar ve ortaya çıkan etik sorunlarla ilgili olarak da onların rehberliğini takip edecektir.
Hakemler için:
Bu dergi (Anadolu/Anatolia), önyargısız ve en iyi etik standartlara göre bir kör akran değerlendirmesi sistemi işletir ve COPE'nin *COPE'nin Akran Hakemleri için Etik İlkeleri*'nde belirtilen akran hakemlerine yönelik kılavuzunu dikkate alır.
Hakemlerin, incelemelerini kendilerine ayrılan süre içinde tamamlamaları beklenir. Hakemlerimizin gizliliğine saygı duyuyoruz, yazarların ve hakemlerin de aynı gizliliğe uymasını bekliyoruz. Hakemlerin önyargısız ve saygılı bir dil kullanarak rapor vermeleri beklenir. Agresif dil veya yazarlar hakkında kişisel görüşler içeren yorumlar dikkate alınmayacaktır.
Bir hakem, gönderiyi incelemeye başlamadan önce varsa konuya istinaden veya olası herhangi bir çıkar çatışması hakkında editörleri bilgilendirmelidir.
Yazarlar için:
Tüm gönderiler orijinal araştırma olmalıdır. Dergi, daha önce tamamen veya kısmen başka bir yerde yayınlanmış makaleleri kabul etmez. Gönderilen çalışma veya makale başka bir dergi tarafından da değerlendirmeye alınmış, inceleniyor veya hakem süreçlerinde olmamalı veya incelenmemelidir. Dergi, intihal tespit yazılımı (iThenticate veya benzeri) kullanarak metinleri kontrol etme hakkını saklı tutar. Resimlerin veya şekillerin (görseller) çoğaltılması için kaynaklarının telif haklarına uygunluğu esastır veya bu uygunluk esas olarak ilgili izinlerin alınması gerekir. Yazar veya yazarların söz konusu izinlerin alındığını onaylamaları ve belgelemeleri gerekir. Bu izinler yazar(lar)ın sorumluluğundadır ve yayınlanmadan önce dergiye verilmelidir. Dergi, etik veya telif hakkı sorunları bulunursa, çalışmanın yayın sonrası geri çekme dahil olmak üzere bir makaleyi yayından alma ve e-dergi üzerinden ulaşımını engelleme hakkını saklı tutar. Böyle bir durumda, COPE yönergelerine göre bir değerlendirme yapılacaktır. Yazarlar bu tür herhangi bir karar hakkında bilgilendirilecektir.
Kör hakem değerlendirme sürecimiz ve editoryal etik kurallarımız, derginin milliyet, cinsiyet veya diğer herhangi bir özelliğe dayalı önyargılardan kaçınmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Yazarlık:
Yazar olarak adlandırılanlar, konsept ve tasarım, veri toplama ve yorumlama, veri analizi veya araştırma ve yazma şeklinde gönderinin hazırlanmasına önemli katkılarda bulunmuş olmalıdır. Tüm ortak yazarlar, gönderilen son sürümü onaylamış olmalıdır ve tümü çalışmanın içeriğinden eşit derecede sorumludur.
Sorumlu yazar, tüm makale yazarları adına dergi editörleri ile iletişim kurmaktan, düzeltmelerimizi ve redaksiyonlarımızı yapmaktan, makaleyi belirtilen zaman dilimlerinde yeniden göndermekten sorumludur. Sorumlu yazar, makalenin derginin etik ve telif hakkı kurallarına uyduğunu tüm ortak yazarlar adına onaylamalıdır. Sorumlu yazar ayrıca çoğaltma izinleri, veriler, etik konular vb. ile ilgili yayın sonrası sorulara da yanıt vermelidir.
Yazarlık, ilk makale gönderiminden sonra, talep edilen değişikliğin nedenini açıklayan yazılı bir talep sunulmadan değiştirilemez. Birden fazla yazarın olduğu durumlarda, yazarların katkıları metnin sonunda açıkça belirtilmelidir.
Telif hakkı:
Anadolu, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 International (CC BY-NC 4.0) kapsamındadır. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) dergide yayınlanan tüm makaleler için geçerlidir.
Her makaleye bir DOI (Dijital Nesne Tanımlayıcı) numarası atanır.
Anadolu tarafından yayınlanan makalelerin telif hakları CC BY-NC 4.0 lisansı kapsamında yazarlara aittir. Yayınlanan tüm telif hakları yazarın/yazarların sorumluluğundadır. Dergide yayınlamayı kabul ederek, yazarlar bu telif hakkı şartlarına uymayı da kabul ederler.
İntihal:
Bu, başkalarına ait çalışmaların (fikirlerin, verilerin, kelimelerin, görüntülerin vb. her türlü medyatik formun) kullanıma dair izin veya onayı alınmadan veya gerektiğinde gerekli izin alınmadan kullanılmasıdır. Bu, tanım çerçevesinde yazarın/yazarların gerekli referanslar veya izinler olmadan kendi çalışmalarını yeniden üretmeleri, kendinden kendine intihali içerir. İntihal materyali içeren gönderiler otomatik olarak reddedilecektir. Yayınlanmış ise yayınlandıktan sonra dahi, ilgili eyleme karar verilerek editörlerle birlikte sorunlar gündeme getirilebilir.
Finansman:
Yayında sunulan çalışmanın tamamlanması için alınan fon ve benzeri araştırma desteği, uygun olduğunda hibe numaraları ve/ya bilimsel proje numaraları da dahil olmak üzere beyan edilmelidir.

Ücretler:

Anadolu / Anadolu, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) kapsamında açık erişimli bir dergidir. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/).
Dergi, Aralık ayında yılda bir kez yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir.
Her yazara, makalelerinin ücretsiz olarak yer aldığı derginin bir basılı kopyası verilir.

**Dergide yayınlamak için herhangi bir ücret alınmaz.**

Yayınlanan tüm materyaller https://dergipark.org.tr/en/pub/anatolia adresinden pdf formatında indirilebilir. Dergi sponsorluk kabul etmemekte ve herhangi bir reklam içermemektedir.
1956'dan beri Anadolu / Anatolia kâr amacı gütmeyen uluslararası hakemli bir dergidir. Basılı kopyalar, diğer uluslararası dergilerle kütüphane değişimi amacıyla üretilir. Basılı kopyaların fiyatı her yıl Fakülte Kurulu tarafından belirlenir ve uluslararası satışlar her sayı için 50 $ + 10 $ posta ücreti olarak fiyatlandırılır.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.